Noem me een lettermuggenzifter, maar ik wil toch graag een lans breken voor het begrip en onbegrip omtrent: “De hond moe maken”.

Ik hoor het nog te vaak naar m’n zin. “Het was te warm voor onze gebruikelijke activiteiten en mijn hond moet toch echt wel moe worden!”

Wat is ‘moe maken’? En vanuit welke motivatie willen wij mensen dat?

Als iemand met ‘moe maken’ bedoelt dat de hond passende uitdagingen krijgt gedurende de dag, dan is daar volgens mij niet zoveel mis mee. Maar vaker gaat het over het mentaal of fysiek uitdagen of zelfs uitputten van de hond. Omdat hij daarna ‘zo lekker rustig is’, ‘dat heeft elke hond iedere dag nodig’, of : ‘ik heb er daarna geen hond meer aan’.

De term “moe maken”, maakt mij eerlijk gezegd al meteen moe. Denk even aan jezelf.

Welke activiteiten maken je voldaan? Welke activiteiten maken dat je je tevreden voelt? Van welk soort activiteiten word je daadwerkelijk moe en is dat prettig?

Als je een dag hebt gehad met voldoende uitdaging dan kun je daarna goed ontspannen en terugkijken. Dan slaap je, doorgaans, ook ontspannen en rust je goed uit. Als je een dag hebt gehad met veel uitdaging kost het je meer moeite om de dag los te laten, te ontspannen en misschien is er zelfs niet meer voldoende energie om terug te kijken, te verwerken, reflecteren. Als je een dag hebt gehad met te veel uitdaging kost het je teveel moeite om de dag los te laten, lukt het je wellicht niet eens zo goed en kun je niet goed in- of doorslapen. Ik denk dat dit voor honden niet anders is. En vergeet dan ook niet dat de hond in een etmaal nog veel meer behoefte heeft aan rust en slaap in vergelijking tot de mens.

Het moe maken van de hond zou, wat mij betreft, eigenlijk nooit een doel op zich moeten zijn. De uitdaging voor de mens zit, volgens mij, veel meer in het zoeken van de passende energieverdeling voor de hond. En die varieert ook nog eens sterk in leeftijdsgroep, rasgroep, leefsituatie en individuele waarde van elke hond.

Al die beslissingen,…. je zou er moe van worden!